ورق آهن چیست؟
به آلیاژی که پایه آن از آهن بوده، ورق آهن می گویند. ورق آهن از مواد مختلفی تشکیل شده است که هر کدام در بخش مختلفی از صنعت ساخت و ساز و صنایع دیگر کاربرد دارد. ورق های آهن انواع مختلفی دارند از جمله: ورق سیاه، ورق روغنی، ورق گاوانیزه، ورق رنگی و ورق رنگی شیروانی که قصد داریم در این مقاله به بررسی خصوصیات و ویژگی های انواع آنها و عوامل تعیین کننده قیمت ورق آهن بپردازیم!
ورق سیاه
به ورق هایی که بوسیله نورد گرم تولید می شوند، ورق سیاه می گویند. ورق سیاه یکی از اصلی ترین ورق های آهن موجود در بازار هستند که برای اندازه گیری کیفیت آن از شاخصی به نام ST استفاده می شود، این شاخص در ورق سیاه معمولی بین اعداد St33 تا St52 می باشد. این نام گذاری بر اساس مقدار کربن موجود در مواد سازنده ورق آهن است، به گونه ای که ورق St 33 دارای کمترین مقدار کربن و در نتیجه بیشترین انعطاف پذیری نسبت به سایر کیفیت ها و ورق ST52 دارای بیشترین مقدار کربن و در نتیجه انعطاف پذیری خیلی کمی است. همچنین ورق ST37 و ورق ST52 پرمصرف ترین ورق های سیاه موجود در بازار هستند که در صنعت ساختمان به شدت مورد توجه قرار گرفته اند.
ورق سیاه در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساختمان، تانکر سازی، خودروسازی، مخازن خاص، کشتی سازی و لوله سازی مورد استفاده قرار میگیرد. بخش عمده ای از ورق سیاه در ایران تولید می شود. کارخانه هایی نظیر فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسین، ورق کاویان، نورد لوله اهواز، تعدادی از کارخانههای معتبر تولید فولاد و ورق سیاه ایران هستند که قیمت ورق ST52 و دیگر ورق های سیاه نظیر ورق ST34، ST33، و ST37 برای هر کارخانه ای متفاوت است، اما به طور کلی اصلی ترین تولید کننده ورق سیاه در ایران، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان است.
ورق سیاه طبق درخواست مشتری به صورت رول و شیتهای برش خورده و فابریک (۱.۵*۶ – ۲*۶ – ۲*۱۲ – ۲*۱ – ۱.۲۵*۲.۵) در بازار موجود میباشد و ضخامت ورقها از ۱.۸ تا ۱۰۰ میلیمتر است که قیمت ورق سیاه با توجه به ضخامت و مقدار کربن آن متغیر است.
ورق روغنی
ورق آهن به دو دسته کلی ورق نورد سرد و ورق نورد گرم تقسیم میشود. همانطور که گفتیم محصول خروجی نورد گرم، ورق سیاه است و محصول خروجی نورد سرد ورق روغنی نامیده می شود. ورق روغنی که در بازار به ورق فولادی سرد نیز معروف هستند، دارای عرض استاندارد ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر است و در ضخامت های ۰.۳ میلی متر تا ۴ میلی متر تولید می شوند. ورق های روغنی در واقع پایه ساخت ورقهای گالولنیزه هستند. این ورق ها به سه دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از:
- ورق روغنی st12
- ورق روغنی st13
- ورق روغنی st14
در میان این سه دسته ورق روغنی، ورق ST12 که اصطلاحا ورق کششی نیز نامیده می شود، پرکاربرد ترین نوع روغنی است. ورق های روغنی st12 در مصارف ساختمانی و صنعتی جهت ساخت سازه های مختلف بسیار مورد استفاده قرار میگیرند و قیمت ورق ST12 برای هر شرکتی متفاوت است.
کاربرد ورق های روغنی عبارتند از:
- پروفیل های ساختمانی
- تولید پروفیل های مبلی
- ساخت درب و پنجره
- تولید بدنه کابینت
- تولید قطعات صنعتی
- ساخت وسایل برقی خانگی
- ساخت قطعات خودرو
- ۰۰/۱۱/۱۶